poikakirja

23 September 2010

Olli on tavallinen kansakoulupoika, joka lukee Pikku Jättiläistä, pelaa Fortunaa ja rakentelee kaverien kanssa omatekoisia pommeja. Sisaria on neljä, Anna-Liisa ja kaksoset ovat vanhempia, Pieni vuoden nuorempi. Pieni ei käy koulua ja on erilainen kuin muut.

Kuusikymmenluvun todellisuuteen kuuluvat jatkosodan arvet yhtä itsestään selvästi kuin Animalsin House of the Rising Sun. Suurvaltojen Mars-lennot muovaavat poikien tajuntaa siinä missä opettajan Suur-Suomi-fantasiat.

Koulupojan yhtä aikaa universaaliin ja aikaan sidottuun maailmaan kuuluvat niin tytöt ja rakkaus kuin välituntien armoton kenttäoikeus. Linja-autossa matkaa näyttelyvalas, haudat sortuvat sorakuoppaan. Kaikki on totta ja läsnä, eikä salaisuuksia paljasteta kenellekään.

Olli Jalonen piirtää herkkien, latautuneiden yksityiskohtien kautta kuvaa Suomesta vanhan ja modernin leikkauspisteessä.

Olli Jalonen (s. 1954) on maamme tunnustetuimpia prosaisteja. kriitikko Pekka Tarkka on luonnehtinut häntä kirjallisuutemme kruununjalokiveksi. Jalonen on saanut mm. Finlandia-palkinnon, J. H. Erkon, kalevi Jäntin ja Eino Leinon palkinnon sekä kirjallisuuden valtionpalkinnon.

Noin 250 sivua / 140 x 202 MM / 84.2
978-951-1-24572-8
Julkaisuaika 8/2010